Тірамісу – це італійський десерт, який складається з шарів здобних бісквітів, просочених кавою, крему на основі маскарпоне та яєчних жовтків. Однак іноді при приготуванні тірамісу не вдається зберегти його форму, і десерт починає текти. Можливі різні причини, через які тіраміс не затримує свою текстуру і стає напіврідким.
Однією з можливих причин є неправильне просочування бісквітів. Якщо бісквіти просочені занадто мало, то вони залишаються сухими і не вбирають достатньо рідини, щоб стати м'якими та щільними. З іншого боку, якщо бісквіти сильно просочені, вони можуть розм'якшитися занадто сильно і втратити свою форму.
Ще однією можливою причиною перетворення тірамісу на текучу масу може бути неправильне приготування крему. Крем з маскарпоне та яєчних жовтків має бути густим та щільним, щоб тримати форму десерту. Якщо крем виявився занадто рідким або слабко пов'язаним, то тіраміс починає розмазуватися.
Також необхідно враховувати, що тіраміс може почати текти, якщо його не вдалося правильно охолодити. Він повинен бути добре охолодженим перед подачею на стіл, щоб інгредієнти сітнулися та надали десерту необхідну фірмову текстуру. Якщо тіраміс недостатньо охолонув, то він може "стікати" і втрачати свою форму.
Причина | Пояснення |
---|---|
Нестача желатину | Желатин додають у тірамісу, щоб він зберігав форму. Якщо використано недостатню кількість желатину, десерт може почати текти. |
Перегрівання | Якщо тирамісу було піддано перегріванню, наприклад, якщо його зберігали при дуже високій температурі, то олійно-вершкова основа може почати текти. |
Слабке заморожування | Якщо тірамісу не було достатньо заморожено, то текстура десерту може стати надто м'якою, і він почне текти. |
Занадто багато рідини | Якщо до тірамісу додано занадто багато рідини, наприклад, кави або алкоголю, то десерт може стати занадто вологим і почати текти. |
Зміст:
Чому в тірамісі вода?
В разі слабо збитих білків маса тірамісу вийде занадто рідкою та щільною. Швидкість збивання не повинна бути високою, інакше є ризик перезбити білки та отримати нестабільну масу.
Що робити, якщо крем для тірамісу дуже рідкий?
Врятувати рідкий білковий крем цілком реально, але, напевно, його смак «зіпсується». Загустити крем допоможе желатин. На 500 г знадобиться близько 10 г желатину. Але враховуйте те, що консистенція крему нагадуватиме суфле.
Чим небезпечний тірамісу?
Такі десерти, як морозиво та тірамісу, приготовані з використанням сирих жовтків, можуть бути причиною сальмонельозу.
Скільки тірамісу має стояти в холодильнику?
Зберігайте «Тірамісу» в герметичному контейнері з кришкою, в холодильнику, максимальний термін зберігання – два дні. Якщо це необхідно, десерт можна заморозити попередньо розподіливши на порції. Зберігати десерт у такому вигляді можна протягом місяця.