Кутью можна готувати з рису, кускусу та інших круп, але така каша не буде відповідати традиціям. Кутя символізує зв'язок українців із рідною родючою землею. Тому традиційно для каші беруть пшеницю, ячмінь чи перловку, які зростають у наших широтах.2 січ. 2023 р.
Яка крупа йде на кутю?
Кутя | |
---|---|
кухня слов'ян | |
Компоненти | |
Основні | пшениця, ячмінь, пшоно або рис, мед (сита) |
Можливі | сухофрукти (родзинки), горіхи, мак |
Чому кутю роблять із рису?
За старих часів кутю готували найчастіше з пшениці, рідше з ячменю. Зерна товкли у ступці, але так щоб не роздробити їх, а тільки здерти з них лушпиння. Пізніше кутю стали робити з рису. Спочатку кутю готували з медом або ситою (розведеним медом).