Придбання свіжої, смачної та ніжної риби – це ключовий момент при приготуванні смачних страв. Однак, не всім нам доводилося користуватися своїм досвідом у виборі риби на прилавку. Щоб бути впевненим як продукт, слід ознайомитися з кількома корисними порадами, які допоможуть вам при покупці свіжої риби.
Огляд риби та фактори, на які слід звернути увагу
Перше, що ви помічаєте, коли купуєте рибу, це її зовнішній вигляд. Неважко помітити ознаки свіжості або навпаки, псування продукту. Спочатку зверніть увагу на очі та їх прозорість. Вони мають бути ясні та блискучі. Тьмяний погляд і помутніння очей говорять про стару рибу. Шкіра на тілі риби повинна бути зволоженою і блискучою, без плям і сухих областей.
Крок | Дія |
---|---|
1 | Зверніть увагу на очі риби. Вони повинні бути ясними та опуклими, без помутнінь чи випадання |
2 | Перевірте шкіру риби. Вона має бути блискучою та вологою, без плям і почервонінь |
3 | Перевірте запах риби. Свіжа риба повинна мати приємний морський аромат, без неприємних запахів |
4 | Зверніть увагу на зябра риби. Вони мають бути яскраво-червоного чи рожевого кольору, без ознак слизу чи плям |
5 | Перевірити колір м'яса риби. Воно має бути яскравим, без потемніння або зелених відтінків. |
Як вибрати свіжу рибу на ринку?
Уважно огляньте і луску риби: вона має бути гладкою, яскравою та рівного кольору. – Якщо бачите навіть маленькі плями, купувати не варто. Те ж саме стосується і кольору м'яса риби, якщо її обробляють при вас: він має бути однорідним, навіть найменший жовтуватий відтінок неприпустимий.
Як визначити рибу свіжу?
При натисканні на рибу пальцями, на її тілі не повинно залишатися вм'ятин. У свіжої риби вологі блискучі зябра. Їх колір може бути від рожевого до яскраво-червоного. Всі найменші відхилення від перерахованих вище ознак говорять про те, що перед вами несвіжий продукт.
Яким чином купувати рибу?
У охолодженому вигляді краще купувати коропа, судака та іншу місцеву рибу. Популярні види — дорадо та сибас — везуть переважно з Туреччини, тому їх також можна купувати охолодженими. Враховуючи, що рибу вирощують на фермах, де можуть використовуватися стимулятори росту та антибіотики, чим менший розмір тушки, тим краще.
Як вибрати свіжу заморожену рибу?
Намагайтеся купувати рибу з головою, очі повинні бути опуклими, зябра щільно притиснуті до черева. Луска, що обсипалася місцями, і запале черевце буде свідчити про те, що рибу заморожували несвіжою. Колір якісної замороженої риби має природні відтінки, без жовтизни, крижаних наростів та нерівностей.